Неонатологичното отделение в МБАЛ - Добрич посреща семейства на недоносени деца
Неонатологичното отделение в МБАЛ - Добрич посреща семейства на недоносени деца / Дарик Добрич

От 11.00 часа в отделението по „Неонаталогия” в МБАЛ – Добрич се състоя тържество със семейства на недоносени деца, родени в добричката болница. Инициативата се организира по повод Световния ден на недоносеността, който се отбелязва на 17 ноември. Най-голямото дете сред поканените е вече на 7 години, разказа пред Дарик д-р Йовка Тихонова – началник на отделението по „Неонатология” в добричката болница. Идеята е семействата на недоносените деца да се видят, да се запознаят, да създадат група за подкрепа и заедно по-лесно да преодоляват трудностите.

От началото на годината до края на октомври в добричката болница са се родили 986 бебета, от които недоносените са 108. В национален и световен мащаб броят на недоносените деца непрекъснато се увеличава. Това поставя нови изисквания и стандарти по отношение на апаратурата и медицинските грижи, които болничните заведения трябва да предоставят.

В тази връзка неонатологичното отделение в МБАЛ – Добрич стартира дарителска кампания, наречена „Ти можеш да спасиш живот”. Акцията е за набиране на средства за закупуване на нов дихателен апарат, който е жизнено необходим за лечението на новородени и недоносени деца, без самостоятелно дишане след раждането. Нужната инвестиция е в рамките на 25 – 37 хил.лв. В момента в отделението има 5 недоносени бебета, които се обгрижват от дихателен апарат втора употреба, закупен преди повече от 15 години.

Неонатологичното отделение в МБАЛ - Добрич посреща семейства на недоносени деца
netinfo

В чест на Световния ден на недоносените деца, на 17 ноември, понеделник, ще бъде осветена във виолетово знакова сграда в Добрич, по примера на други градове по света. Това ще бъде Дом-паметник "Йордан Йовков".

Неонатологичното отделение в МБАЛ - Добрич посреща семейства на недоносени деца
netinfo