Не се разбраха за служебния абонамент в „синята зона”
Не се разбраха за служебния абонамент в „синята зона” / Дарик Добрич
Не се разбраха за служебния абонамент в „синята зона”
35275
Не се разбраха за служебния абонамент в „синята зона”
  • Не се разбраха за служебния абонамент в „синята зона”

След час и половина дебати Общинският съвет на Добрич отхвърли предложението на кмета Детелина Николова месечният служебен абонамент за паркиране в обхвата на „синята зона" да бъде в размер на 80 лева.

В хода на дебатите стана ясно, че постоянната комисия по бюджет и финанси е взела  решение да подкрепи такава такса, но при условие, че за авансово заплащане се ползва отстъпка от 10 % за 6 месеца и 15% за една година. По този начин ще удовлетворим желанието на търговците в района и освен това ще стимулираме авансовото плащане, отбеляза Атанас Атанасов от „Атака". Вносителят Детелина Николова прие да има отстъпка, но тя да бъде в размер на 5 % при авансово плащане на годишен абонамент до края на месец март.

Николова изнесе данни за приходите от „синята зона" от началото на нейното действие. Малко над 17 хиляди лева са постъпили от такса за паркиране, съобщи тя. В синята зона има около 400 места за паркиране. Данните показват, че през месец септември са ползвани 13.5% от тях, през октомври- 27 %, а през ноември около 30%.
На този етап разходите за „синята зона" са много повече от приходите, призна кметицата. Тя обаче отбеляза, че с въвеждането на платено паркиране се поставят и други цели, като намаляване на замърсяването на въздуха в района и подобряване на сигурността и спокойствието на хората в този район.

По време на дебатите за „синята зона" беше направено още едно предложение. Костадин Вълков от ГЕРБ предложи да се промени и таксата за паркиране - за престой до половин час тя да бъде 50 стотинки, а за час да остане 1 лев.

В крайна сметка общинските съветници не успяха да съберат необходимия брой гласове за подкрепа на нито едно от направените предложения и таксите за „синята зона" ще останат непроменени. При това положение поне още месец абонаментът за „синята зона" ще бъде от 120 лева. Надявам се на следващата сесия да се приеме предложението за по-големите отстъпки при авансово плащане, което ще бъде в полза на хората и на общината, коментира след дебатите Йордан Йорданов от ВМРО.

Добричките общински съветници отхвърлиха и втората част на същата докладна записка, свързана с цените на услугите, извършвани от „Обредния дом" в Добрич. Някои цени са нереално завишени,а едновременно с това има оплаквания за нередности в Гробищния парк, посочиха съветниците. 

В прикачения файл можете да чуете коментар по темата от Йордан Йорданов от ВМРО и д-р Георги Желев от НДСВ.