Намалиха съфинансирането за паметник на ген. Колев на 150 хил. лева
Намалиха съфинансирането за паметник на ген. Колев на 150 хил. лева / община Добрич

Общинският съвет на Добрич намали предвиденото в проекто-бюджета за 2011 година съфинансиране за изграждане на паметник на ген. Иван Колев от 300 на 150 хил. лева. Предложението беше внесено от председателя на Постоянната комисия по бюджет и финанси Веселина Карамилева и подкрепено от 37 общински съветници, един гласува "въздържал се".

Предложението ни е съобразено с възможностите на общината в настоящия момент, посочи Карамилева. На обществеността в Добрич трябва да е ясно, че това не е проект на общината, а идея на гражданско сдружение, която общината само подкрепя. Смятам, че останалата сума, предвидена за построяването на този монумент трябва да бъде събрана чрез дарителска кампания, допълни тя.

По време на обсъжданията общинският съветник от ДПС Неджати Якубов предложи съфинансирането на този етап да отпадне изцяло, а предвидените за него средства да се пренасочат за изкърпване на уличната мрежа и за изграждане на блок „Добрич”, но впоследствие оттегли предложението си.

Йордан Йорданов от ВМРО отбеляза, че на заседанието няма представители на сдружението за изграждане на паметника. Щеше ми се да има членове на ръководството, за да стане ясно каква ще бъде цялата сума за паметника и каква част от нея ще съфинансира общината, коментира той.
Председателят на общинския съвет Иван Мандев съобщи, че паметникът ще струва около 700 хил. лева. Той призова съветниците да подкрепят съфинансирането за монумента, защото по думите му вторачени в дългия преход и в икономическата криза не бива да забравяме, че има и морални и културни ценности.