Над 7 хил.добруджанци са декларирали доходите си пред НАП до момента
Над 7 хил.добруджанци са декларирали доходите си пред НАП до момента / Дарик Добрич - архив

7449 добруджанци са декларирали доходите си за 2013 година до момента, информират от приходната агенция в Добрич. 1392 от тях са направили това по интернет. 5% отстъпка от данъка за довнасяне получават онези физически лица, които изпратят декларацията си по електронен път, подписана с електронен подпис и са внесли дължимия данък в срок до 30 април 2014 година, припомнят от агенцията.

На 30 април изтича срокът за подаване на годишна декларация за доходи по извънтрудови правоотношения през 2013 г. Работилите по граждански договор през изминалата година  подават годишна декларация, независимо от размера на получените хонорари или възнаграждения, информират още от НАП. Доходите си декларират и лицата, които през изминалата година са упражнявали дейност, облагана с патентен данък, земеделските производители, а така също и тези, които са получили доходи от доброволно осигуряване или застраховане, дивиденти и ликвидационни дялове от източник в чужбина.

Освен доходите за 2013 година, физическите лица трябва да декларират пред приходната агенция и заеми над 10 000 лева, които са предоставили или получили от свои близки. В декларацията за доходите се посочват предоставените или получените парични заеми  през 2013 година, ако общият им размер надхвърля 10 000 лева и към края на годината част от тях са останали непогасени.  Кредитите за пет години назад, които добруджанци са дали на свои роднини и приятели или са получили от тях, също трябва да се  декларират, ако общият размер на остатъците към 31 декември 2013 година е над 40 000 лв.

Офисът на НАП в Добрич работи без прекъсване на обяд. Повече информация за декларирането и плащането на данъци може да намерите на сайта на НАП www.nap.bg.