Над 500 уведомителни писма за третиране на посеви са получени в ОДБХ
Над 500 уведомителни писма за третиране на посеви са получени в ОДБХ / netinfo

Над 500 уведомителни писма са подадени през тази пролет в ОДБХ от земеделци за бъдещо третиране на посеви с препарати, съобщи Дарина Василева – нач.отдел „Растителна защита” в дирекцията. По думите й в ОДБХ приемат и писма, които не са техен ангажимент, а на кметовете на населени места. Целта е да се сведе до минимум натравянето на пчели и неразбирателствата между земеделските производители и пчеларите.

„Арендаторите и председателите на земеделски кооперации се научиха да пускат тези уведомителни писма и ние сме убедени, че те биха искали да спазват нормативната уредба и в никакъв случай да не отравят пчелите”, коментира Василева. Все още няма резултат от проверката по случая в с.Свобода, където бе регистриран 80% мор на пчели. Към момента има жалба и от с.Росица. Наблюденията на специалиста са, че през 2013 и 2012 година, когато в региона почти не е имало площи с рапица, е нямало и мор на пчели. През 2011 година обаче, когато имаше бум на рапицата, са били разглеждани 4 случая. За всички са съставени актове и глобите се изплащат. В такива случаи санкцията за юридическо лице е до 10 000 лева. Тази година в региона с рапица са засети 173 хил. декара.

Дарина Василева съобщи още, че есенниците са в много добро състояние. Това е констатирано при обход на полетата през последната седмица на март. По посевите не са установени неприятели или болести. Василева прогнозира, че ако времето не се засуши, се очаква добра реколта.

5 са птицефермите в областта, които са покрили европейските норми. Там в момента се отглеждат 800 хиляди „щастливи кокошки”, съобщи д-р Борислав Каменов – нач.отдел в ОДБХ. По думите му в региона няма фрапиращо намаление на поголовието от говеда.