Ловно-рибарското сдружение в Добрич приключва ловния сезон с вечеринка
Ловно-рибарското сдружение в Добрич приключва ловния сезон с вечеринка / DarikNews.bg

Сдружение „Ловно-рибарско дружество - Добрич" ще отчете резултатите от изминалия ловен сезон на традиционна вечеринка на 26 февруари, съобщи Илия Михайлов - председател на сдружението. То е едно от най-големите в страната и разполага с ловна площ от 119 000 хектара на територията на община Добричка. В сдружението членуват около 1200 ловци и риболовци, обединени в 36 дружини.

Освен ловуването, основна дейност на дружинките е стопанисване, подхранване и разселване на дивеча. През изминалия ловен сезон сдружението е осигурило 40 тона концентриран и 22 тона груб фураж, люцерна, 2 тона сол. Храната се разнася по териториите на дружините с транспорт на сдружението, правят се и хранилки за дивеча. Тази година по дружини са разселени 1700 фазана и 300 яребици.

Дейностите се финансират от таксите, които дружеството събира от ловците. Те възлизат общо на около 100 лева годишно на човек. По 15 лв. от тях се отчисляват на държавното горско стопанство. Отделно ловците плащат за презаверяване на разрешителното за носене на оръжие.

На вечеринката на 26 февруари ще бъдат наградени най-успешните дружини. Ще има и томбола с награди ловни аксесоари и живо агне. Очаква се да присъстват 300 ловци, председателят на Националната ловна организация инж.Иван Петков, както и гости от съседни сдружения.