Кукленият театър кани на премиерата на спектакъла Хитър Петър
Кукленият театър кани на премиерата на спектакъла Хитър Петър / Дарик Добрич

Държавен куклен театър „Дора Габе” кани на поредното премиерно заглавие в афиша си. Премиерата на спектакъла „Хитър Петър” ще се състои на 2 декември от 18.00 часа. Драматизацията и режисурата са на Веселин Бойдев. Автор на сценографията и куклите е Христина Недева. Музиката е дело на проф. д-р Костадин Бураджиев. За реализацията на спектакъла са ангажирани актьорите Сибел Азисова, Мила Боянова, Мустафа Исмаил и Румен Куртев.

„Хитър Петър” се прави за първи път в добричкия куклен театър, сподели директорът на трупата Петър Петков. Той не скри въодушевлението си от добрата игра на актьорите и похвали специално младата актриса Мила Боянова, която идва от Пловдив и не е учила куклено актьорско майсторство, но по думите му „се справя чудесно”.

„Това, което гледах по време на предпремиерата ми дава основание да съм сигурен в успеха на представлението. То се играе с трудни за владеене кукли – тъй наречените „петрушки”, но актьорите се справят много добре” – коментира Петър Петков.

Задоволството си от работата на актьорския състав, на ателиетата за изработка на куклите и на хората, отговарящи за звука и осветлението изказа и режисьорът на спектакъла Веселин Бойдев.  „Надявам се това заглавие да се впише в репертоара на театъра, защото смятам, че от такъв вид представления, които са свързани с българския фолклор има нужда на куклена сцена” – сподели Бойдев. Той подчерта заслугата и на композитора Костадин Бураджиев, който според оценката му е създал „прекрасна музика” и в крайна сметка е била постигната търсената симбиоза между всички компоненти за добро представление – актьорско майсторство, музика по фолклорни мотиви, режисура, сценарий, сценография и кукли.

Според режисьора изборът на куклите петрушки не е случаен. „Тази система кукла предразполага към един много раздвижен и забавен начин да разкажем историите на Хитър Петър. Те по някакъв начин напомнят театър Пулчинела, Пънч и Джуди, каквито традиции има европейският ръкавичен театър на параван” – разказа Веселин Бойдев.

В постановката се сбълскват двата основни характера в българския фолклор – на Хитър Петър и на Ганьо / препратка към Бай Ганьо/. „Надявам се децата и не само те да стигнат до посланието, че трябва да сме честни, искрени и коректни един към друг и да не правим щастие  на гърба на други хора” – подчерта режисьорът.

До края на годината на куклената сцена в Добрич ще бъде представено още едно премиерно представление – коледният спектакъл.

В афиша на театъра за 2017 г. са заложени осем премиерни заглавия – „Мързеливата пчеличка” с режисьор Румен Куртев, „Ура за Луи XIV и Тута Карлсон” – режисьор Николай Бояджиев, Панайот Цанев ще направи образователен спектакъл за противопожарната безопасност, Леонард Капон ще възстанови на добричка сцена „Аладин”, Ева Кьосевска ще постави пиеса за безопасност при бедствия и аварии, Лео Капон ще постави „Косе Босе”, Даниела Христова ще режисира фолклорно представление без текст, а традицията ще бъде спазена и с коледен спектакъл в края на годината.