Комисия ще определя местата за преминаване на селскостопански машини в Шабленско
Комисия ще определя местата за преминаване на селскостопански машини в Шабленско / Дарик Добрич, архив

Институции и земеделски производители обсъдиха достъпа и преминаването на селскостопанските машини по пътищата в община Шабла, съобщават от Областна управа. Проблемът с придвижването им е възникнал, след като при рехабилитацията на път Е-87 част от черните пътища в района са били ликвидирани.

В дискусията е участвал директорът на Областно пътно управление - Добрич инж. Иван Светославов, който е подчертал, че през новия програмен период 2014-2020 година път Е-87 ще бъде включен в списъка с високоскоростните пътища със съответните изисквания при експлоатацията му.

В тази връзка областният управител Желязко Желязков е обърнал внимание, че в процеса на проектиране на високоскоростния път, е необходимо общината да направи предложение за начин на преминаване на селскостопанските машини, чрез изграждане на подлези или надлези. Дотогава областният управител предлага да се създаде комисия, която да определи местата за подходи от пътя към нивите и то така, че да не се увеличават транспортните разходи на земеделските стопани и да се предотвратят пътните произшествия. Комисията ще бъде съставена от представители на Общината, Областно пътно управление и земеделски производители. Решено е до 17 септември тя да започне работа.

Комисията ще има още една задача – да организира оглед на състоянието на полезащитните пояси в Шабленско.