КНСБ: Нарушава се процедурата при закриване на извънучилищните звена
КНСБ: Нарушава се процедурата при закриване на извънучилищните звена / netinfo
В управленческа недостатъчност обвини общинското ръководство на Добрич регионалният координатор на КНСБ Гинка Василева. Поводът за обвинението е неспазването от страна на общината на процедурата по закриване на извънучилищните дейности.

Само преди ден заместник – кметовете Камелия Койчева и Иван Колев са се срещали с работещите в ЦРД, ЦУТНТ и УСШ, като са ги принуждавали доброволно да прекратят досегашните си трудови правоотношения и да приемат нови работни места, обяви Василева. Според нея Община Добрич е закрила банковите сметки на трите извънучилищни звена и принуждава колективите им да приемат неизгодни за тях условия за работа.

Новият Общински младежки център, който ще бъде създаден след сливането и преструктурирането на трите звена все още няма готово щатно разписание, а на педагозите, които ще работят в него ще бъдат предложени 6-месечни временни договори, стана ясно след пресконференция със служители на звената.

Те категорично отказват да си подадат молби за назначаване в новата структура.

„Единственият акт, който води до закриване на извънучилищните дейности е заповед на министъра на образованието”, припомни Гинка Василева. Такава до момента все още не е издадена. От Регионалния инспекторат по образование вече са изпратили становище до министерството, в което подкрепят решението на Общинския съвет за закриване на звената.

Припомням, че на свое заседание на 30 януари общинските съветници от Добрич решиха да закрият ЦРД, ЦУТНТ и УСШ. Дейностите, обаче ще бъдат запазени, а финансирането ще се поеме от общината.

Чуйте още от Гинка Василева в звуковия файл: