КНСБ иска квалификационна книжка за всеки работник
КНСБ иска квалификационна книжка за всеки работник / БГНЕС

КНСБ ще предложи промени в Кодекса на труда, с които да се въведе изискването всеки работник да има квалификационна книжка, обяви в Добрич лидерът на синдиката Пламен Димитров.Искаме от първия ден на постъпване на работа заедно с трудовата книжка всеки да има и квалификационна книжка, в която да се вписват преминатите обучения и курсове, подобряването на езиковите умения, обясни Димитров.

Предлага се още на базата на тези книжки да се изгради единна система за наблюдение на нивото на квалификация на работната сила по региони и сектори.
Това ще даде възможност да се отчита какво е развитието на работната сила, да се вземат  адекватни управленски и инвестиционни решения, да бъдат прогнозирани потребностите от квалифицирани кадри, коментира Пламен Димитров.

КНСБ предлага още в Кодекса на труда да бъде заложено изискване към работодателите всяка година да изготвят план за професионалната квалификация на своите работници. Настоява се да има и договор за специализация в чужбина, който да регламентира конкретните ангажименти на работодателя и специализантите. От синдиката смятат, че така ще стимулират бизнеса да инвестира в обучението на кадрите си. Трудовото законодателство трябва да въведе яснота и по отношение на задълженията на наставника в договорите за наставничество, отбеляза Пламен Димитров. Той обяви, че предложените промени ще бъдат венсени за обсъждане в Националния съвет за тристранно сътрудничество.

КНСБ настоява и за промени в Закона за професионалното образование, които да бъдат договорени със сндикатите и работодателите преди края на лятото. Целта е още от новата учебна година в няколко професионални гимназии да се въведе пилотно дуалната система, която комбинира учене по време на работа.