Кметът: Управляващите от БСП ощетиха Добрич за пореден път
Кметът: Управляващите от БСП ощетиха Добрич за пореден път / Дарик Добрич

Кметът на Добрич Детелина Николова излезе с изявление по повод пренебрегването на общината при разпределянето на парите от Министерски съвет по публична инвестиционна програма "Растеж и устойчиво развитие на регионите". "Практика е при управление на БСП Добрич да не получава финансиране за важни инвестиционни проекти", казва кметът и допълва: "Правителството на БСП за пореден път игнорира важен регион в България за сметка на ясни политически дивиденти."

Община Добрич е безупречна в усвояването на европейско финансиране, отбелязва още Николова. Тя коментира разпределението на 500 млн.лева по програмата като нелогично. "Нелогично е с нашите пари да се строят басейни, а не канализация и общежитие, което да създаде от една страна нормални условия за децата от областта и от друга страна тези деца да са бъдещия човешки ресурс за местната индустрия". За какъв икономически растеж, заетост и екология може да се говори гледайки резултатите от класирането на проектите, пита кметът и призовава правителството на БСП да излезе с пълен анализ и резултати от похарчените по същия начин български пари през 2009 г. /ударно преди изборите/ и отговор защо практиката продължава и днес.

Община град Добрич бе заложила три проекта, които не са одобрени по инвестиционната програма на правителството. Проектите са на обща стойност 15 милиона лева. Първият е свързан с изграждане на битова канализация в квартал „Рилци" и е за 9 млн.лева. От години липсата на канализация в тази част на града е проблем, както за живущите там, така и за населението на целия град предвид на нарушаване на екологичния баланс. Липсата на такава инфраструктура е пречка за развитието на бизнес потенциала на тази територия, отбелязват от общината.
За финансиране бе предвидено и единственото ученическо общежитие, което във времето е изключително амортизирано. Стойността е 1.5 млн.лева. В Добрич има много държавни професионални гимназии, и голяма част от учащите са от населени места извън града и са от социално слаби семейства.
Третият проект е насочен към подобряване на градската и екологична среда в Добрич, както и за развитие на спорта и туризма. Това е един интегриран проект за Градски парк „Свети Георги" за 4.5 млн.лева.

Правителството одобри 11 проекта на общините в област Добрич на стойност 13.3 млн.лева. Общо бяха подадени 17 предложения за 39 млн.лева.