Кметът: Ще наложим сериозен контрол на почистването на града
Кметът: Ще наложим сериозен контрол на почистването на града / Дарик Добрич

Най-вероятно фирма А.С.А. ще бъде санкционирана, заяви пред Дарик кметът на Добрич Йордан Йорданов. Той обясни, че не е доволен от работата на сметопочистващата компания в неделния ден, когато падна първият сняг. „За 3 януари се знаеше, че ще има валежи. Преди обяд се чух с управителя на А.С.А. Георги Иванов и той заяви, че всичко е в пълна готовност.  Излязох и обикалях града, когато започна да вали не видях машини, едва след обяд, след няколко часа снеговалеж, видях 1 машина. Нищо не беше направено навреме. В неделя имаше поледица, едно третиране със соли би спомогнало да се подобри пътната обстановка, а това не беше направено”, коментира кметът.

Той е разпоредил четиримата екоинспектори на общината докато има сняг да са постоянно навън и да следят обстановката. Изискал е и доклад от А.С.А. как фирмата е действала при падането на първия сняг.

В последните седмици се обсъжда как депото в Стожер да бъде свързано онлайн с общината, за да се следи и контролира по-добре извозването на отпадъците. Това според Йорданов ще бъде направено в най-кратки срокове. Освен това екоинспекторите в определени дни от седмицата ще следят за количеството извозени отпадъци, за почистването на града и работата на почистващата техника в различни точки на Добрич. По думите на кмета не е достатъчно само да се следят джи пи ес системите на машините, а е нужен сериозен контрол въобще на работата на А.С.А. „Няма да позволя Добич и съгражданите ни да бъдат ощетени”, заяви Йорданов.

Той обеща да бъде изработена по-адекватна методика за изчисляване на такса смет, на базата на броя на живеещите в едно домакинство, а не както досега – на базата на квадратурата на жилищната площ. Предвижда се това да стане в следващите няколко месеца.