Кметовете нямат готовност да извозват отпадъците по новите норми
Кметовете нямат готовност да извозват отпадъците по новите норми / netinfo

Ако се наложи сметоизвозване на големи разстояния, ще се вдигне такса смет

"Нямаме готовност да извозваме боклук до село Богдан", каза за Дарик радио Красимир Кръстев - кмет на община Шабла, която е най-отдалечената от 5-те, които трябва от утре да пренасочат битовите си отпадъци към Добрич. Това са 100 километра, за които ние нямаме сключен договор със сметозивозващата фирма, допълни Кръстев. Проведени са разговори с изпълнителя, но той не предвижда инвестирането в нови коли, които да изминават разстоянието, а ако се наложи закупуването на такава техника, ще трябва да се вдигне цената на услугата, респективно и за гражданите.

Проблемът е обсъждан и в Националното сдружение на общините, каза още за Дарик кметът на Шабла. Тревожно е също, че едни общини стават по принуда приемащи боклука на други - както е случая с Добрич, а техните сметища ще бъдат препълнени за кратко време и отново ще се търсят решения.

Времето за действие е изпуснато, твърди Кръстев, и дава за пример Румъния, която е подписала договора за екологичните изисквания с буферен период. При нас не са ясни крайните срокове, подчерта още той и изрази мнение, че трябва новото правителство незабавно да преговаря с Брюксел по темата, ако старото още не го е направило.

Красимир Кръстев определи проекта за регионалното депо в село Стожер като "боксуващ от няколко години" и каза, че няма надежда да бъде построено то в близките две години, за които ще се изчерпи капацитета на сметището в Богдан, ако то бъде ползвано освен от Добрич, от още 5 общини.