проф.Нева Кръстева
проф.Нева Кръстева / Община Добрич
Входът е безплатен за добричлии, жестът е на Община Добрич
В дните преди  големия християнски празник Великден Община Добрич подарява на добричлии своеобразен цикъл от класически концерти.
Програмата включва изпълнения на орган на проф. Нева Кръстева и Велин Илиев, които ще ни поднесат самостоятелни концерти съответно на 10 и 12 април в концертна зала „Добрич”. На 11 април Български камерен оркестър - Добрич с диригент Алексей Измирлиев също в концертна зала „Добрич“ ще представи богата програма с музика от късния барок. На Велики четвъртък, 13 април, Мария Славова и гост - солистите Георгиос Филаделфевс - тенор и Светлана Анчева - обой ще завършат със специално подбраните „Великденска оратория“ на Бах и произведения от Хендел, Страделла, Форе, Лист.

Всички концерти са с начален час 19.00 ч., а входът е свободен.

Ето и програмата на  Първата вечер от Великденските класически концерти, когато пред добричлии ще свири първата органистка на България Нева Кръстева:
 
Йохан Себастиан Бах (1685-1750)
- Две обработки върху хорала на Ян Хус: "Иисус Христос, нашият Спасител, който отвърна от нас Божия гняв“  BWV 665 и BWV 666 
- Прелюдия и фуга от "Добре темперираният клавир" част I, N 4, BWV 849 
- Хорална прелюдия "О, човек, оплаквай големия си грях !“ BWV 622 
Дмитрий Шостакович (1906-1975)
- Прелюдия и фуга  ре минор из  "24 прелюдии и фуги"  оп. 87
- Пасакалия от операта "Лейди Макбет от М-ценска околия“ 
Йохан Себастиан Бах (1685-1750)
- Прелюдия и фуга ми бемол мажор из "III част на Клавирни упражнения" BWV 5

Проф. д-р Нева Кръстева е дългогодишен преподавател в Българската държавна консерватория (днес Национална музикална академия “Проф. Панчо Владигеров”). Организира първия клас по орган в България. Утвърден педагог, теоретик и композитор, Нева Кръстева е основател на органовата школа в България. Професор по контрапункт и фуга (от 1994). През 1978 посещава майсторски клас по композиция в Полша, във Вила Лютославски, където представя своите "Хетерофонни миниатюри за орган". Член е на Баховото общество в Лайпциг.  Развива активна концертна дейност като органист в България, Европа и някои азиатски страни. Два пъти е изпълнявала интеграл на Баховите органни произведения в София. Има записи за Българското национално радио и Българската национална телевизия. Автор е на вокално-инструментални произведения с орган; творби за орган; камерна вокално-инструментална музика; хорова музика и др. Автор е на музикално-теоретични изследвания и студии, по-голямата част от които събрани в "Музикално-теоретични изследвания" в три тома. През 2016 г. по повод нейната 70 годишнина проф. д-р Нева Кръстева е удостоена с висше държавно отличие на Р България - орден „Св. Св. Кирил и Методий“ – огърлие, за изключителни заслуги в развитието на изкуството, културата и науката.