Изплащат забавени земеделски субсидии за 2010-а
Изплащат забавени земеделски субсидии за 2010-а / БГНЕС - архив

Започва изплащането на забавените субсидии на 20 000 земеделци. Заместник-министърът на земеделието Светлана Боянова заяви, че превеждането на директните плащания за 2010-а се забавило заради допълнителни проверки поради това, че няма достатъчно добра и ефективна система за идентификация на земеделските парцели.

Преди месец зърнопроизводителите се обединиха в национален протест, в резултат на което бе подписано споразумение с правителството субсидиите да се изплатят до 30-и април тази година. По думите на Боянова забавянето на субсидиите се е получило заради обновяването на ортофотокартата на земеделските парцели у нас, което наложило извършване на допълнителни проверки с GPS-устройства.

„Обновяването на картата е много важно условие за получаване на субсидиите. И тъй като три години това не се е случвало, първите нови актуални информации са получени от сателитни снимки 2009 г. втората нова информация за обработка на земята идва от самолетни изображения за 60 на сто от територията на страната. Тази година продължаваме с останалите 40 процента, така че в края на годината да имаме актуална ортофотокарта, показваща кой как си ползва земята”, обясни зам.-министър Боянова.

Тя заяви, че санкциите, които се налагат на България от Европейската комисия, са основно заради невярна информация за обработване на земеделските площи и неправомерно изплащане на субсидиите към тях.

„Основната причина, поради която ни се налагат санкции, е, защото не сме доказали достатъчно добра ефективна система за идентификация на земеделските парцели, която се прави чрез обновяване. По регламент трябва всяка година да се обновяват 20 процента, а ние в момента правим обновяване за предходните три години”, коментира Боянова.

Зам.-министърът обясни, че това е и причината, заради която сега близо 6000 земеделци трябва да възстановят около 20 милиона лева. На тях ще им бъде издаден акт от Държавен фонд „Земеделие”. „Който не е съгласен с акта за установяване на публично държавно вземане, може да го обжалва пред Административен съд – София”, каза още тя. По думите на Боянова сумите за 2009 година, които дължат, ще им се удържат от субсидиите, които ще получат за 2010.