И тази година благодатният огън идва в Добрич
И тази година благодатният огън идва в Добрич / Dariknews.bg, архив

За поредна година благодатният огън ще пристигне в Добрич, съобщават от общината. Той ще бъде посрещнат от кмета Детелина Николова, архиерейският наместник отец Иван Дойчев и отец Стоян Стоянов около 21.00 ч. на летище Варна. Тайнството от Божи гроб ще бъде донесено от църковно-държавна делегация с правителствения самолет, който ще кацне последователно в София, Пловдив и Варна.

Веднага след това светият огън ще отпътува за храмовете в Добрич. Божественият пламък ще бъде внесен в църквите „Свети Георги", „Света Троица" и „Св. Климент Охридски" от кмета и добричките духовници.

На Велика събота тайнството донася на Божи гроб благодатния огън - най-голямото чудо в света след Възкресението Христово. Според поверията едно от кандилата над Божи гроб се запалва от само себе си. Смята се, че огънят има небесен произход и в първите минути след появата си не пари и не изгаря. От Йерусалим той тръгва към православните християни по цял свят.

Вечерта в събота срещу неделя вярващите отиват в храмовете, палят свещи и всички се поздравят с "Христос воскресе!", а отговорът е "Во Истина воскресе!".