/ Дарик добрич
Известният силистренски художник Йордан Иванов Маринов  стана посмъртно носител на званието „Почетен гражданин на Силистра“. Почетният плакет и грамота бяха официално връчени днес на   неговата съпруга и сина му -  художникът Вихрен Иванов, по време на  тържествена сесия на Обшинскиа съвет по случай празника на града.

Отличието „Най-добър студент“ получи Александра Стефанова, студентка по медицина във Варна, а историкът Валентин Петков, стопанисващ вече десетки години крепостта „Меджидитабия“, стана носител на „Грамота за заслуги за развитието на град Силистра“. Отличията връчиха кметът на общината д-р Юлиян Найденов и председателят на Общинския съвет д-р Мария Димитрова.

Празника на силистренци споделиха   представители на институции и общини от областта и гостуващи делегации от град Сакурагава /Япония/, Ржев /Русия/, Кикинда /Сърбия/, Слобозия /Румъния/ и Чеханов /Полша/. На тържествената сесия кметовете на Силистра и Чеханов  подписаха  „Писмо за сътрудничество“ между двата града в областта на икономиката, търговията, науката, иновациите  и  културата.

Кулминацията на празничния ден е тържествената церемония на  площад "Свобода", която започва в 19:00 часа. Гост  ще бъде председателят на Народното събрание Цвета Караянчева. За доброто настроение на гостите  и гражданите   ще се погрижат музикантите от група "5-те сезона и Стефан Диомов".

В 20.30 ч. ще бъде представен танцовият спектакъл "Това е България!" на Национален фолклорен ансамбъл "Българе" - подарък от д-р Юлиян Найденов - кмет на Община Силистра и проф. д-р Иван Гаврилов - родолюбец, български лекар, отличен за Будител на 2018 г. от Община Силистра. Предвижда се тържествата да завършат с празнична заря.