Група Извор от Дъбовик показва уникални ритуали в Етъра
Група Извор от Дъбовик показва уникални ритуали в Етъра / netinfo

За втора поредна година в Архитектурно-етнографския комплекс "Етър" край Габрово се провежда националния проект „Сватбата - единство и многообразие". В програмата участват осем фолклорни формации, които представят сватбената обредност на различни етноси и етнографски групи от страната.

На събора участва и групата за автентичен фолклор "Извор" от село Дъбовик, Генерал Тошевско. Те ще демонстрират Добруджанска сватба. Ще има и цялостното представяне на живота на село Дъбовик. Жителите ще покажат бита, обичаите, традициите и народната кухня на родното си място. Всички присъстващи ще носят техните автентични народни носии. Сред ястията, които ще видят гостите на Етъра, е "маджунът", който се приготвя от лук, сушени пиперки и сушени люти чушлета, подправен с оцет и сол. На живо ще може да се види как се приготвят тестени изделия, наречени "вързанки" и "кръстачки". Пред публиката на Етъра ще се готвят още черен боб, сърма с булгур и ориз със сини сливи. Жителите от селото ще покажат камерна изложба, която съдържа предмети от бита на населеното място, както и снимки на Дора Габе, която е родена в Дъбовик.

Освен българска и турска, посетителите на Етъра ще могат да видят и гръцка сватба. Тя ще бъде показана от детско-юношеския танцов състав при българо-гръцкото дружество "Анхиало" в Поморие.