Гледат иск за отнемане имущество на сводник в полза на държавата
Гледат иск за отнемане имущество на сводник в полза на държавата / Sofia Photo Agency, архив

Окръжен съд – Добрич назначи съдебно-икономическа експертиза по гражданското дело, образувано по искане на Комисията за установяване на имущество, придобито от престъпна дейност срещу 44-годишния Метин К. К., 31-годишната му съпруга и тяхното дете. Комисията претендира да им бъде отнето в полза на държавата имущество с обща стойност над 220 хиляди лева. Искът е за дялове в еднолично дружество, апартамент в Добрич, нива и къща в села в областта, 3 автомобила и 125 000 лв., получени от продажба на имущество, придобито от престъпна дейност.

Пресцентърът на съда припомня, че добричлията има влязла в сила присъда, с която е признат за виновен в склоняване на жени към проституция на територията на Полша. Той е осъден на 7 месеца условно лишаване от свобода при 3 години изпитателен срок и глоба в размер на 500 лева.

Комисията намира, че престъплението има връзка с придобито от него в периода 2003-2011 г. имущество на обща стойност 440 хил лв. Експертите й са установили, че за проверявания период тримата ответници нямат приходи от законен източник, а са извършили разходи за издръжка и покупка на имоти и моторни-превозни средства на стойност 515 000 лева.

Ответниците оспорват мотивираното искане на Комисията и твърдят, че са получили законни приходи от дарения, от детски добавки, арендно плащане, от продажби на движими и недвижими имоти.