Гледат дело за смърт на велосипедист след катастрофа
Гледат дело за смърт на велосипедист след катастрофа / Дарик Добрич

Окръжен съд - Добрич даде ход на наказателно дело срещу 59-годишния Иван Ив. от Добрич, който е обвинен в причиняване на смърт по непредпазливост на 34-годишен мъж от с.Любен Каравелово, община Аксаково. Смъртта е причинена в катастрофа, при която на 10 ноември 2009 г. по пътя Добрич - Варна добричлията е блъснал с леката си кола велосипедиста.

Инцидентът е станал около 17.30 ч., на около 500 метра преди разклона за с.Стефаново. Подсъдимият управлявал личния си лек автомобил "Рено Клио" към град Варна, като в колата имал спътница. Наближавайки разклона, колата се разминала с колона от насрещно движещи се автомобили, когато настигнала пострадалия велосипедист. Шофьорът карал с 80 км/ч, на къси светлини. Колелото не било оборудвано със светлоотразители, отбелязват от съда. Водачът на автомобила не го забелязал и последвал удар между двете возила, при който било спукано предното стъкло колата.

Подсъдимият веднага спрял и заедно със спътничката си съобщили за инцидента на телефон 112. Пристигнал екип на „Бърза помощ" и отвел 34-годишния мъж в МБАЛ - Добрич, където той бил лекуван до 2 декември същата година. След изписването си той заживял в дома на брат си в с.Любен Каравелово. На 28-и състоянието му се влошило, но не била потърсена медицинска помощ, защото нямал личен лекар. На 8 януари 2010 г. близките му повикали „Бърза помощ" и мъжът бил отведен в УМБАЛ „Св. Марина" - Варна, където починал същия ден.

Назначените експертизи установили, че в часовете преди катастрофата шофьорът не бил консумирал алкохол, докато пострадалият имал в кръвта етилов алкохол с концентрация 4,36%. При удара велосипедистът е получил контузия на мозъка и счупване на двете кости на лявата подбедрица, а последвалата му смърт е настъпила от усложнения от пролежаването, причинили белодробен абсцес.