Райко Цончев
Райко Цончев / netinfo

Частната профилирана гимназия по туризъм и предприемачество „Райко Цончев“ в Добрич празнува 10-годишен юбилей. По този повод днес от 18.30 часа в Младежкия център ще се състои празнично тържество, на което са поканени всички настоящи и завършили ученици, учители, родители и приятели на училището.

Първият училищен звънец в гимназията прозвънява през 2007 година. Учебното заведение е създадено с цел да подготвя своите възпитаници в духа на традицията, завещана от благодетеля на образованието в Добрич от началото на XX век, предприемача Райко Цончев.

В началото учениците се обучават в два профила - туризъм и предприемачество с интензивно изучаване на английски език, а от учебната 2016-2017г. е открит още един профил - информационни технологии.

В гимназията са завършили шест випуска ученици, които благодарение на придобитите знания и умения и солидно усвоения английски език продължават обучението си в университети, както в България, така и в чужбина и се реализират успешно в желаната професия.

През тази година повод за празнуване е и навършването на 160 години от рождението на Райко Цончев. Делото на първия добрички дарител Райко Цончев, финансирал построяването на училище в началото на XX век, е продължено от неговия правнук Боян Цончев. През 2014 г. той учредява награда за ученика с най-висок успех на випуска. Наградата „Наследници на Райко Цончев“ се състои от плакет за отличие и парична стипендия.