Георги Първанов иска дебат за разширяване на правомощията на президента
Георги Първанов иска дебат за разширяване на правомощията на президента / Дарик Добрич

Трябва да се проведе дебат за разширяване на правомощията на президента, заяви в Добрич президентът Георги Първанов /2002-2012/ по време на среща със симпатизанти на АБВ.
„Парламентарната република показа редица дефекти, не можем да я браним просто така, не е работеща, в момента парламентът е неработещ”, каза Първанов. По думите му  рейтингът на парламента е 10 пункта, някой друг някъде взема решенията, но не е ясно кой носи отговорност. „Ако това е един президент с ясно разписани, засилени правомощия това може да изглежда по различен начин”, подчерта Първанов.
Той смята, че дискусията по темата трябва да се проведе спокойно и аргументирано и от  дистанцията на времето да се преоцени част от онова, което е заложено в „иначе европейската ни солидна конституция”.

Пред журналисти Първанов поясни, че според него този дебат трябва да се проведе след европейските избори. „Ако получим убедителна подкрепа на евроизборите през май месец тази година, буквално в следващите дни ние сме готови да инициираме една такава дискусия, да обосновем своята визия с правомощията, с характера на отношенията между отделните власти в една нова конституция”,  заяви Първанов.

Той отбеляза, че движение АВБ ще работи за максимално съгласие по този въпрос, след като се проучи европейският и световният опит и се направи експертиза за това кой модел е най-приложим в България. „Аз имам своето виждане, но ще го обоснова във времето на тази дискусия, след 25 май”, отбеляза Първанов.

На въпрос колко далеч може да се стигне по отношение на разширяване на президентските пълномощия той отговори:”Мисля, че френската република е един добър модел, но това не означава, че някой ще копира директно този модел. Със сигурност ще трябва много задълбочено да се изследва и да се дебатира в българското общество”. Според Първанов в страната трябва да има власт с открита публична отговорност, което в момента не се случва.

Той подчерта, че стои зад предложенията, които лансира още като действащ президент. „Аз продължавам да смятам, че президентът трябва да има разширени правомощия що се отнася до начина на преодоляване на президентското вето, да може директно да предизвиква референдум и да има право на законодателна инициатива”, каза Първанов като подчерта, че движение АБВ е готово да отиде и по-далече за баланса между властите.

На срещата в Добрич присъстваха още Ивайло Калфин, Румен Петков и Емил Кало.