Генерал Тошево празнува 1 април с карнавал и състезание за магарета
Генерал Тошево празнува 1 април с карнавал и състезание за магарета / Дарик Добрич

 

За седми пореден път на 1 април в Генерал Тошево ще се проведе карнавалът "Голямата усмивка", съобщи един от организаторите на проявата Марияна Дякова от читалище "Светлина". Очаква се в него да се включат най-малко 150 души. Поканени за участие са всички жители на общината - от 5 до 105-годишните.

Седмото издание на карнавала ще премине под мотото "С нос голям бъди, усмивка подари", което ще позволи на повече хора да се включат в празника, обясни Дякова. Така по думите й до участниците в пищни карнавални костюми ще могат да се наредят и хора само с маски, домино или дълъг нос.

Празникът ще започне пред читалището. Всички участници ще се съберат там, за да поискат от кмета на общината ключа за управление на града поне за един ден. След това по улиците ще премине карнавално шествие, а участниците с най-оригинални костюми ще бъдат наградени.

По случай празника на хумора и шегата в Генерал Тошево ще се проведат и състезания "Магарешки инати", в които се очакват над 15 участници. Надпреварата ще започне в 15.30 часа и ще премине на два етапа. Най-напред състезателите ще се включат в парад на магарешки каручки - своеобразен конкурс за красота, в който ще се оценяват най-спретнатото магаре, най-хубавата каручка и най-нагиздения стопанин, разказа Дякова.

Второто състезание е за бързина. Водачите ще трябва да разпрегнат своите магарета и да ги поведат за поводите по пътеки с препятствия. В средата на маршрута ще има моркови и задачата на стопаните ще бъде да накарат магаретата да изядат повече моркови за по-кратко време.

Празничният ден в Генерал Тошево ще завърши със спектакъла "Господин Балкански" на самодеен театър към читалище "Съгласие" - гр. Дебелец. Началото на представлението е в 18.00 часа.