Двама младежи от Балчик застават пред съда за кражба на пръскачка
Двама младежи от Балчик застават пред съда за кражба на пръскачка / netinfo

Районен съд – Балчик ще гледа наказателно дело срещу двама балчиклии -  на 18 и 22 години. Срещу тях има повдигнато обвинение от Районна прокуратура – Балчик за това, че през месец октомври 2011 г. в с. Царичино, община Балчик, след предварителен сговор, чрез използване на ножици и лек автомобил „Форд Сиера”, чрез разрушаване на прегради, здраво направени за защита на имот, са отнели навесна пръскачка „Алплер” 600 L на стойност 1590 лв. от владението на балчиклия. Вещта е върната на собственика в хода на досъдебното производство.

Държавното обвинение посочва, че през месец октомври 2011 г. подсъдимите се срещнали и споделили, че не разполагат с пари. 18-годишният П.К. предложил да извършат кражба на пръскачка от с. Царичино, където преди време видял, че има такава. 22-годишният Ж.Г. се съгласил. Двамата потеглили към с. Царичино в тъмната част на денонощието с лек автомобил „Форд Сиера” с прикачено към него ремарке, собственост на бащата на П. К. 18-годишният спрял колата извън селото на черен път и пеша стигнали до имота с навесната пръскачка. С помощта на ножици П. К. срязал оградната мрежа. Двамата пренесли на ръце съоръжението на разстояние около 20 м. до автомобила. Натоварили пръскачката в ремаркето и се върнали в Балчик. Оставили откраднатото на вилата на родителите на П. К. На следващия ден Ж. Г. проверил в интернет и установил, че съоръжение от този тип струва около 1 500 лв. Той започнал да търси купувач за него. След няколко дни продали пръскачката за 800 лв. и 100 нови турски лири.

При разследването навесната пръскачка била върната на собственика, а парите  - възстановени на купувача й. Съдебно – оценъчната експертиза е установила, че пазарната стойност на отнетата вещ възлиза на 1590 лв.

П. К. е ученик, не е осъждан. Ж. Г. има средно образование, работи, не е семеен, не е осъждан.