Драматичният театър празнува 85-годишнина с Албена
Драматичният театър празнува 85-годишнина с Албена / netinfo

Драматичен театър "Йордан Йовков" Добрич отбелязва своята 85-а годишнина с премиера на постановката "Албена" от Йордан Йовков. Режисьор е Пламен Панев. Красивата фатална добруджанка се играе от младата актриса Камелия Тодорова, която дебютира на добричка сцена. В ролите ще видим още Пламен Маринов, Владимир Цветков, Красимир Демиров, Радомир Андонов, Петър Петков, Бистра Боева, Валери Марков, Владимир Трендафилов, Ема Георгиева, Соня Георгиева, Любов Николова , Георги Калчев.

Спектакълът е от 19.00 ч. на голяма сцена. Втората премиера е на 19 юни.

Няма по-подходящо място за йовковата "Албена" от Добричкия театър, казва режисьорът Пламен Панев. Широките простори на Добруджа са декорите на най-българската драма, която се родее с такива гениални световни образци като "Ромео и Жулиета", "Отело", "Кармен" и много други пиеси излъчващи любовната трагедия. Българската Албена се вписва ярко и неповторимо в световната драматургия. Тя носи греха, любовта, красотата, достойнството, престъплението и наказанието на истинската драматична героиня. Българският театър има изключителни постановки - образци на пиесата през годините на миналия век, но и в този век не се отказва от тази велика драма - тя се прероди в не по-малко от 20 постановки за около 10 години на професионална сцена.

"В моята трактовка отделям по-голямо внимание, възлагам основна роля на селото", казва още Панев. "Във връзка с неизбежната обвързаност на всеки човек с обществото и нуждата от тази обвързаност, един от персонажите на Жан Пол Сартър казва "Адът, това са другите". Това в пълна сила се отнася за "Албена" на Йордан Йовков. Аз не оправдавам и не обвинявам никого, но поставям селото зад спусъка на зареденото оръжие, то да е подстрекателят, то да е обвинителят, съдът, палачът и дори оплаквачът. Това "убийство" е дело на всички, то е подготвяно още от влизането на Христос в Йерусалим, през неговото разпъване на кръста, през милионите "разпни го" и "осанна" до нашата Албена и нашия Нягул", споделя режисьорът и пожелава у дома, в добричкия театър, Албена да бъде посрещната от най-верните си зрители.