/ dariknews.bg
Програмата „Хелфи“ за деца от клубовете „Училище сред природата“ и „Скаути“ към ОУ “Стефан Караджа“ стартира днес под ръководството на доброволци от Младежкия червен кръст в Добрич

В продължение на шест поредни петъка  децата ще се запознаят с начините за предпазване от злополуки, възможни последствия от нараняване и видовете първа помощ при възникнал инцидент.

Акад. Христо Григоров: БЧК-Добрич заслужава по-висока оценка от шест

Обучението предвижда теми като: „Ужилване от насекомо“, „Навяхване на скейтърската площадка“, Ухапване от куче“, „Фрактури“, „Кръвотечение“ и др. На днешната първа среща доброволците ще разкажат за възникването на Червенокръсткото движение, Български Червен кръст и Български младежки Червен кръст като част от него.
 
Обучителният модул ще включи и практически занимания – обработка на рани, превръзка с триъгълна кърпа, занимателни игри. Инициативата ще се проведе съвместно с Народно читалище „Йордан Йовков-1780“, в читалнята на 3 етаж. Форматът е в рамките на партньорското споразумение за социокултурни и хуманитарни дейности с Областния съвет на БЧК.

Атрактивното обучение има за цел намаляване на  здравната уязвимост, обогатяване на знанията по първа помощ на децата и  формиране на отзивчивост и помощ на хора в нужда.