Добричлии гледат едни от най-добрите фолклорни ансамбли в света
Добричлии гледат едни от най-добрите фолклорни ансамбли в света / Дарик Добрич

Трите най-добри колектива, призирани на фолклорния фестивал във Велико Търново, гостуват в Добрич. Те ще представят богата програма с песни и танци на своите народи на 14-ия фестивал "Фолклор без граници", който започва днес и продължава три дни. Ансамблите са от Мексико, Грузия и Южна Корея.

Програмата на фестивала предвижда концерти всяка вечер от 19.00 ч. на естрадата на площад "Свобода". Във всеки от тях ще участват и трите колектива с различни изпълнения. Половин час преди концертите ще има дефиле с костюми по пешеходната зона.

Ръководителят на ансамбъл „SSUM Dance Company" към Женския университет „Сонсин", Сеул, призова зрителите да гледат всяка вечер, защото това ще създаде представата за богатството на културата на държавите.

Добричлии гледат едни от най-добрите фолклорни ансамбли в света
netinfo

Ансамбълът към Държавния университет „Иван Джавахишвили" - Тбилиси са известни като "Летящите грузинци". Те ще покажат типичните си танци на пръсти, които костват 7-8 години подготовка, разказаха от състава. Тази техника е много трудна и болезнена, защото танцьорите не ползват палци като балетистите. Участниците в ансамбъла са около 350 и репетират 6 дни в седмицата по 3 часа. В Добрич гостуват 19 момчета и 13 момичета.

Добричлии гледат едни от най-добрите фолклорни ансамбли в света
netinfo

Мексиканците Ballet Folklorico del Norte от град Сиудад Хуарес ще представят танци от три различни региона, в които ще се видят както уменията на типичните за страната мариачи, така и най-характерното - пъстротата на костюмите. В едно от изпълненията мъжете играят с ножове, а жените - с бутилки вода на главите.

Добричлии гледат едни от най-добрите фолклорни ансамбли в света
netinfo

От тази година Международния фестивал "Фолклор без граници" в Добрич е част от семейството на ЦИОФФ - организация към Юнеско за съхранение на народна култура и традиции. Председателят на Националната секция Емил Павлов разказа, че фестивалите на ЦИОФФ е целия свят са общо 350. За Добрич тази година са подбрани три трупи от три континента, които са получили най-високите оценки на публика и жури на фолклорния фестивал във Велико Търново. В техните програми ще има богата палитра емоции - от изящество до фиеста. Съставите от Мексико и Грузия вече са имали месечни турнета в балкански страни, а корейците пристигат сега за форума в Добрич.