Добрич ще отбележи с редица прояви Националния празник
Добрич ще отбележи с редица прояви Националния празник / netinfo
Започват проявите посветени на Националния празник на Република България 3 март. „Свободата не е дар“ – под този наслов днес от 18 часа в огледалната зала „Нели Божкова” ще се състои общоградско тържество. Радослав Симеонов, уредник в Регионален исторически музей – Добрич, ще произнесе слово „За свободата и митовете“. В честването ще участва и хор „Добруджански звуци“ с гл. диригент Елвира Пастърмаджиева.
 
Също днес в Регионалната библиотека „Дора Габе” ще бъде открита изложба на библиотечни документи, наречена „Българското опълчение“.
 
Панихида за загиналите в Руско-турската освободителна война и празничен водосвет ще бъдат отслужени на 3 март от 9.30 часа в храм „Свети Георги”.
 
Военният ритуал за издигане на националното знаме на Република България и полагане на венци и цветя на признателност ще се състоят от 10.30 часа на Паметника на Хан Аспарух и Костницата на загиналите руски воини.
 
На площад „Свобода” от 12 часа празничен концерт ще изнесе Професионалният фолклорен ансамбъл „Добруджа“ с гл. художествен ръководител Стоян Господинов, хореограф Христо Христов и музикален ръководител Живко Желев
 
3 март ще бъде Ден на отворени врати в Регионален исторически музей – Добрич, Военното гробище – музей, Дом-паметник „Йордан Йовков“ и Музея в Градски парк „Свети Георги“.
 
Цветя ще бъдат поднесени на паметниците на Васил Левски, Христо Ботев, Стефан Караджа, Захари Стоянов, Хайдут Пею Буюклията, ген.-лейтенант Цимерман, Добротица, Алея на опълченците – Военно гробище музей, Ф. М. Достоевски, паметната плоча на Хаджи Иван хаджи Вълкович.