Добрич и Констанца разработват туристически проект
Добрич и Констанца разработват туристически проект / netinfo

Първа работна среща по проект „Устойчив туризъм и управление на природните ресурси” организира община Добрич от днес до 10 септември. Целта е да се обсъдят действия за развитието на трансграничния район Добрич-Констанца. В срещата ще участват представители на кметствата в двата града и членове на Консултативния съвет по туризъм.

Експертите ще набележат мерки за разработване на трансграничен план за действие „Местен план 2012”. Документът е част от общинския проект „Устойчив туризъм и управление на природните ресурси” и се финансира от програма ФАР – ТСГ. Местният план до 2012 година съдържа идеи за развитие на икономиката, туризма и опазване на околната среда.

В рамките на проекта в края на другата седмица предстои и организирането на скаутски лагер с румънски и български деца в Центъра за защита на природата и животните. По проекта, който е на обща стойност 180 627 евро, започна изграждането на бетонова велоалея с дължина 600 метра, която ще бъде част от общото трасе за велосипедисти с дължина 2 километра. Маршрутът за велосипедисти ще преминава през Градски парк „Св. Георги”, по улица “Батовска” в зелената площ между ул. „Никола Петков” и декоративния разсадник.

Започна изграждането и на наблюдателна кула в зоопарка с височина до 12 метра, от метал, представляваща стилизирано дърво. Освен това по проекта ще бъде извършена и частична реконструкция на подлеза до паметника на Хан Аспарух с осигуряване на достъпна среда за хора с увреждания. По този начин ще бъде създадена непрекъсната пешеходна и вело-връзка между двете зелени зони – градския парк и Центъра за защита на природата и животните.