/ Валентина Добринчева
Обсъждането на Общия устройствен план /ОУП/ на община Шабла на 9 март е преминало положително, коментира в ефира на Дарик кметът Мариян Жечев. Повечето въпроси са получили отговор на дебата, а за другите ще има писмени становища. До 19 март се приемат мнения по плана, след което документът ще се разгледа на експертен съвет в МОСВ, национален експертен съвет и на финала трябва да се приеме от Общински съвет Шабла.
 
На дебата са били споделени притесненията на Българското дружество за защита на птиците /БДЗП/ за изграждане на още ветрогенератори в община Шабла. Това мнение е било възприето от инвеститорите, каза Жечев, и природозащитниците са били успокоени. Другите им притеснения, обаче не са основателни, според общинското ръководство. Те касаят презастрояване и загуба на местообитанията на зимуващите птици. Кметът посочи, че 90% от територията на общината си остава земеделска земя.
 
Той заяви, че не е притеснен, че може се реализира презастрояване на брега на община Шабла. Посочи, че бъдещото строителство ще се съобрази с нормите на българското законодателство, а всички зони по Натура са картирани надлежно. „ОУП не е само застрояване по брега, той решава проблеми на водоснабдяването, електрификация, комуникация, пътни връзки и т.н.“, каза кметът
 
В момента няма декларирани инвестиционни интереси в Община Шабла за изграждане на нови обекти, съобщи Жечев, но уточни, че всеки собственик е в правото си да развива в имота си туристическа или рекреационна дейност.

Кметът е силно притеснен от липсата на централна политика по брегоукрепването. „В района на селата Езерец и Крапец е най-силната абразия по цялото Черноморие и да не се прави нищо е несериозно. Все пак вървят разговори с МРРБ и може би наесен ще започне поставяне на хидротехнически съоръжения в зоната на къмпинг „Добруджа“, сподели Жечев
 
"На обсъждането на ОУП на Шабла са декларирани мнения и по добива на нефт и газ в района. Протестирано е неприемливо, според хората, разчертаване на сервитут от 50 м около сондажите. От това проектиране излиза, че населените места Тюленово и Кария са покрити почти изцяло", уточни Жечев. Много граждани са изявили несъгласие с размера на тези зони, а от Общината са декларирали съгласие с хората и са препоръчали от добивната компания да се съобразят с мнението сервитутът да е много по-малък – до 10-12 метра.