ДНЕС се пребори с мобилните оператори, тръгва на битка за тока
ДНЕС се пребори с мобилните оператори, тръгва на битка за тока / Дарик Добрич

„Гласът на гражданите беше чут и резултатът от това са новите изменения в Закона за електронните съобщения” – заяви в студиото на Дарик общинският координатор на гражданското движение „ДНЕС” Даниел Алексиев. Той припомни, че преди една година над 700 000 българи от цялата страна сложиха подписите си срещу произвола на монополите в подписка, организирана от движението. От тях 22 000 са гласовете на добруджанци от общините Добрич, Балчик и Ген.Тошево. До дни се очаква измененията в Закона за електронните съобщения да бъдат публикувани в Държавен вестник, след като бяха приети от Народното събрание.

От „ДНЕС” припомнят какво поискаха гражданите и какво се прие на практика:

1.    Срочният договор вече ще може да бъде подновен единствено и само при изричното съгласие на абоната. След изтичане срока на договора той ще се преобразува в безсрочен договор и абоната ще има право да го прекрати с едномесечно предизвестие, без да дължи неустойка.
2.    Мобилните оператори ще се задължават да информират абонатите си 1 месец преди изтичането на техните договори.
3.    Съгласно изискванията и на ЕС, до 2 години ще се намалят цените на мобилните услуги.
4.    При сключването на договорите се прилага правилото на „изрично съгласие” на абоната относно допълнително предлаганите услуги.
5.    Клаузите в договорите с мобилните оператори ще бъдат съставени ясно, разбираемо и в лесно достъпна за абоната форма.
6.    Индивидуалният договор при общи условия ще влиза в сила в 7-дневен срок след сключването му. В този срок абонатът ще има право едностранно да прекрати договора, без да дължи неустойки.
7.    Потребителите ще бъдат уведомявани преди достигане на кредитния им лимит по договора и ще бъдат безплатно предупреждавани, в случай на нетипичен трафик или прекомерно потребление.
8.    Операторите се задължават да поддържат услуги за контрол и наблюдение на разходите от страна на абонатите, когато такива бъдат договорени с КРС.
9.    Оптимизират се механизмите за бърз и лесен пренос на мобилни номера от една мрежа към друга.
10.    Предвижда се търговските съобщения да бъдат изпращани само при предварително получено съгласие на абоната. Забранява се изпращането на спамове на абонатите.

От движението продължават да настояват за:

- Бързо решение от Народното събрание в кой закон и кога ще се реши проблемът с вредното влияние на електромагнитните излъчвания на антените на мобилните оператори, монтирани в непосредствена близост до детски градини, училища, болници и жилищни сгради.

- Завишаване размера на глобите, налагани на мобилните оператори при установени техни нарушения, особено на долните им граници, както и максимално завишаване на горните граници при повторно нарушение.

- Създаване на специализирана институция арбитраж за решаване на спорове между потребители и доставчици на телекомуникационни услуги.

След мобилните оператори, „ДНЕС” започва битка с монополите в областта на енергетиката. От движението ще настояват за регулиране на отношенията между доставчици и потребители, с цел повече права за потребителите.

Приемните на движението остават отворени за сигнали и жалби на граждани, а консултациите ще бъдат безплатни, информира още Даниел Алексиев. Според него добричлии се жалват основно от обслужването на мобилните оператори, от кражбите на ток и заниженото качество на електроенергията и на кабелните телевизии. Алексиев припомни, че че приемната в Добрич се намира на  бул.”25 септември” 48, вх.”Б”.