ДКЦ II оцелява въпреки кризата и наследство от загробващ кредит
ДКЦ II оцелява въпреки кризата и наследство от загробващ кредит / Дарик Добрич

Ново оборудване за очния кабинет и по-модерен мултифункционален ехограф за образна диагностика на вътрешни органи са планирани за закупуване през 2012 година в ДКЦ II в Добрич, съобщи за Дарик управителят на здравното заведение д-р Валери Веселинов. Медицинската техника ще бъде закупена със собствени средства  на разсрочено плащане. Поръчката за очната апаратура ще бъде обявена до края на месеца, а за ехографа вероятно ще се изчака края на отоплителния сезон, уточни д-р Веселинов. Той подчерта, че за съжаление не може да говори за сериозна инвестиционна политика заради тежките икономически условия, в които е принуден да оцелява центърът.

През 2010 година финансовите резултати на дружеството показаха, че то е на загуба с близо 119 000 лева, в момента се правят анализите за счетоводната 2011 година, но очакванията са за приблизително същите резултати, коментира д-р Веселинов. Основната причина за това е инвестиционния кредит, който ДКЦ II продължава да изплаща за закупения през 2006 г. от тогавашното ръководство на центъра ядрено – магнитен резонанс. Техниката е спряна от употреба още през 2009 година заради поредица от аварии и липса на пациенти. Злополучната инвестиция натоварва изключително много бюджета на здравното заведение, което продължава да отделя по 125 000 лева годишно за обслужване на кредита, а пълното му изплащане се очаква едва през 2015 година, разказа управителят. Той подчерта, че въпреки трудностите, заведението предлага качествени медицински услуги.

Общо 100 души наброява екипът на ДКЦ II, от които 36 са лекари. В него се работи по две програми, финансирани от община Добрич – прегледи от онкокомисията, която изнесе дейността на онкологичния диспансер във Варна за улеснение на пациентите от региона и програмата „ин-витро”.