/ Дарик Добрич
Демонстративни занятия по гасене на пожар и аварийно-спасителни дейности ще проведат силистренските огнеборци на 12 септември в Силистра от 16,30 ч. на площад „Свобода“ по повод професионалния си празник – 14 септември, Кръстовден, съобщи пресцентърът на полицията в дунавския град. Същия ден на уменията и техниката на пожарникарите ще станат свидетели и жителите на Тутракан – от 10,00 ч. на ул. „Трансмариска“ № 31, а на 13 септември от 10,00 ч. в центъра на Дулово.

По повод традиционната Седмица на пожарната безопасност, за Дни на отворените врати е обявен периодът 9-13 септември в дирекцията, районните служби и участъците, когато гражданите ще могат да се запознаят на място с работата на огнеборците и техниката за реагиране при пожари.

Без жертви от пожари до момента в Добричка област

В програмата на Седмицата са включени още учебни занятия – евакуации в детски градини, изложба на детски рисунки от конкурса „С очите си видях бедата”, спортни състезания и дарителска кампания в помощ на децата на загинали пожарникари.

С повече от 200 са се увеличили произшествията, обслужени от служители на Районна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” в Силистра от началото на годината до края на месец август. Докато към края на август 2018 г. огнеборците са реагирали на 395 произшествия, то през същия период на настоящата 2019 г. броят им е нараснал на 612.

Ликвидирани са 100 пожара с материални загуби, а в 343 случая е извършена гасителна дейност в сухи треви и отпадъци, без да са нанесени преки материални щети.

119 са случаите на оказана техническа помощ, а извършените аварийно-спасителни дейности са 31.

От началото на 2019 г. в Силистренска област при пожари са загинали 2 граждани, а през 2018 г. – един.