Даниел Вълчев: Проблемът на България с еврофондовете не е от вчера
Даниел Вълчев: Проблемът на България с еврофондовете не е от вчера / Дарик Добрич

„Изборите за Европейски парламент няма да решат нито един от проблемите на България. Те обаче ще покажат дали в обществото има критична група от хора, надяваме се достатъчно голяма, които считат че България трябва да се променя”, заяви в Добрич зам.-председателят на Движение „България на гражданите” проф. Даниел Вълчев. Той прогнозира, че преди местните ще има парламентарни избори, защото с правителство с толкова ниска обществена подкрепа не може да се върви напред и не могат да се правят тежки реформи.

По повод препоръката на Европейския парламент за спиране на евросредствата за страната ни Вълчев коментира, че България има голям проблем с усвояването на тези фондове и той не е от вчера. „Няколко поредни правителства не успяват да урегулират този въпрос така, че независимо от политическа воля, администрацията да бъде компетентна да усвоява еврофондовете по един прозрачен и почтен начин. Ние не успяваме да направим това. Когато има силен регионален министър – горе-долу вървят нещата. Когато е калпав министърът, или с по-лоша подкрепа, изведнъж нещата буксуват. Това показва, че системите са на ръчно управление. С еврофондовете тепърва ще имаме проблеми, докато разберем, че това е един от основните приходоизточници на страната и трябва много отговорно да се отнасяме към тях”, заяви Вълчев.

Даниел Вълчев присъства в Добрич на областно делегатско събрание, на което бе избран нов областен координатор на Движение „България на гражданите”. Това е Йордан Йорданов, който е и общински координатор в Добрич. Той има бакалавърска степен от УНСС и магистърска от Американския университет. Има кариера в банкирането, а в момента се занимава с частен бизнес.

Досегашният областен лидер на движението Олга Задгорска не се е кандидатирала за поста. Изборът на делегатите е бил между Йорданов, Георги Друмев и Нивелин Радичков. Йорданов подчерта, че след изборите м.г. Движение „България на гражданите” е запазило структурите си в областта и в момента в рамките на Реформаторския блок се подготвят за евровота.