Център за граждански инициативи ще правят в Добрич
Център за граждански инициативи ще правят в Добрич / Дарик Добрич
Център за граждански инициативи ще правят в Добрич
52761
Център за граждански инициативи ще правят в Добрич
  • Център за граждански инициативи ще правят в Добрич

Център за граждански инициативи, срещи и дискусии ще бъде изграден в Добрич, съобщиха от читалище „Й.Йовков – 1870г.” Центърът “Агора-Добрич” ще е разположен в читалището и в откритото пространство между читалището и кукления театър и ще бъде готов до два месеца. Идеята се реализира по проект „Активни граждански общности чрез читалищата в България”, финансиран от фондация „Америка за България”, която отпуска за целта 7 500 лева. Общата стойност на проекта е 16 000 лева, като останалата сума се осигурява от читалището, община Добрич и от спонсори.

Дългосрочната цел на проекта е да превърне Добрич в привлекателно за живеене място, след като два граждански форума изведоха общозначимите проблеми на местната общност и решиха, че най-важният проблем на града е обезлюдяването, припомниха от читалището. Необходим е център, който добричлии да припознават като място за граждански инициативи, където да могат да поставят и дискутират проблемите си и заедно да търсят начини за разрешаването им, подчертаха от екипа на проекта.

Изграждането на центъра ще обхване два етапа - обсъждане на идейни проекти и определяне на визията и физическото му изграждане, а вторият – насищането на Центъра с дейности – ежемесечни дискусии и провокиране на различни инициативи. Около 200кв.метра в пространството между читалището и кукления театър ще бъдат облагородени. Предвижда се там да бъдат поставени шатри, пейки и алпинеуми.

Гражданският форум ще се събира поне веднъж месечно. Проектът ще продължи 9 месеца и предвижда провеждането на най-малко 6 дискусии по предложени от гражданите значими за общността проблеми. Търсенето на решения  ще се осъществява чрез подхода „Агора”. За всяка дискусия ще бъдат канени гости-лектори, които ще споделят експертни мнения и позиции. Като резултат от проведените дискусии ще бъдат реализирани местни инициативи.

Галя Николова разказва повече за инициативата в звуковия файл: