България остава топ дестинация за румънските туристи

България остава топ дестинация за румънските туристи
България остава топ дестинация за румънските туристи / DarikNews.bg, архив

България остава и тази година заедно с Турция най-предпочитана дестинация за румънците, решили да посрещнат Великден в чужбина, казва Даниела Думитрика, директор маркетинг в туристическа агенция в Румъния.

Пакет с три нощувки в България тръгва от цена 82 евро на човек в четиризвезден хотел с услугата "ол инклузив".

България се конкурира с Турция за румънските туристи, които ще прекарат Великденските празници на морето, а офертите за почивка със седем нощувки в Турция за Великден започват от 245 евро на човек с "ол инклузив", като в цената е включен и самолетният билет, обяснява Думитрика.

Известният български курорт Слънчев бряг е в очакване на туристи за Великден, като първите полети за този сезон ще бъдат от Македония, Румъния и Сърбия.

Резервираните почивки са между 3 и 6 дни. Румънските туристи ще са над 6500 души за периода на Великденските празници, привлечени от по-ниските цени и по-доброто качество на услугите в сравнение с румънското Черноморие, отбелязват туроператори от Румъния.

Румънският вестник "Гъндул" пише, че тези, които предпочетат да отидат в Златни пясъци за Великден, ще платят по 37 евро на човек на нощ с включена услуга "ултра он инклузив".

Румънските туристи не са се отказали да почиват на българското Черноморие

Румънските туристи не са се отказали да почиват на българското Черноморие и през лятото въпреки наводненията миналата година, когато около 1000 румънци бяха блокирани в курорти по българското крайбрежие. Хората разбират, че това е природно бедствие и не се случва всеки ден, казва Алин Бурча, собственик на туристическа агенция. Според него поради очаквания по-малък брой руски туристи в България тази година цените на туристическите услуги са същите, както миналата година и дори по-ниски с няколко процента, с цел привличане на други туристи, които да компенсират отсъствието на руснаците.

Така румънците, които традиционно почиват през лятото в България, също ще се възползват от атрактивните цени, отбелязва Бурча.

България привлича все повече туристи и от Молдова

България привлича все повече туристи и от Молдова, като от началото на годината след Румъния най-много молдовски туристи е имало в българските курорти, казва Габриел Марджиняну, председател на Асоциацията на туристическите агенции в Молдова. За зимната си ваканция в планината в началото на тази година молдовците са предпочели България и известния район на Банско.

Данните на Националното статистическо бюро на Молдова показват, че през 2014 година молдовците са пътували основно в Турция (36,3 на сто от общия брой пътувания в чужбина), България (36,2 на сто), Гърция (9,3 на сто) и Румъния (7,8 на сто).

От статистическите данни за последните три години става ясно, че има промяна в избора на дестинация в чужбина за почивка на молдовските туристи, които са намалили пътуванията си до Украйна и Египет, но са увеличили пътуванията си до Турция, България и Румъния.

Източник: БТА