Българчетата на пето място в Европа по затлъстяване
Българчетата на пето място в Европа по затлъстяване / Дарик Добрич

България е на пето място в Европа по отношение на детското затлъстяване. Това сочат данни, изнесени на Европейски конгрес по затлъстяване, проведен в Прага през месец май тази година, съобщи доц. Светослав Ханджиев – член на ръководството на Европейската академия на науките по храненето.

Анализирани са данни от 32 европейски държави. Броят на затлъстелите деца е най-висок в Ирландия – 23,1% от децата на възраст 6-18 години. Следват Албания с 22% и Грузия с 20%. В България децата със затлъстяване са 19,8%.

Според Световната здравна организация в следващите 15 години нивата на затлъстяване във всички възрасти в Европа ще се повишават, а експерти прогнозират, че в България до 2030 година 89% от населението ще бъде с наднормено тегло.

Друго изследване, осъществено по европроект от БАСОРД /Българска асоциация за изследване на затлъстяването и съпътстващите го заболявания/, показва, че българчетата прекарват пред екраните на компютри и телевизори близо 4 часа дневно. Проучването обхваща деца от 6 до 9 години от 7 държави. Най-малко седят пред екраните децата в Холандия – 14,5 часа седмично. Следват белгийчетата – 15,5 часа и децата от Гърция – 17,5 часа. България заема последното 7-мо място с 25,7 часа, прекарани седмично пред екраните.

Обездвижването е сериозна предпоставка за развитие на т.н. „болести на цивилизацията” – затлъстяване, захарен диабет, артериална хипертония, сърдечно-съдови заболявания, подчерта доц. Ханджиев. По думите му много е важно да се вземат мерки още в детската възраст, защото рискът от тези заболявания до 18 год.възраст е 25%, а след това – 75%.

От утре до 6 септември ваканционно селище Албена ще бъде домакин на 14-ия Международен симпозиум „Акад. Ташо Ташев” – Хранене и затлъстяване. В престижното събитие ще участват учени от четири континента.  Основните теми на симпозиума са в сферата на превенцията на детското затлъстяване, особеностите на храненето и затлъстъстяването в Балканските страни и др.

В същото време в курорта за трети път се провежда и "Училище за здраве - за деца, родители и учители“ за превенция на затлъстяването в детска възраст, като част от европейския проект EPHE. Мероприятието е организирано от БАСОРД и Министерството на образованието и науката. За 6 дни родители с децата си и учители преминават обучение за принципите на здравословния начин на живот.