Възнагражденията ще бъдат увеличени със задна дата
Многопрофилната болница в Добрич вдига заплатите на своите служители с 25%. Освен това, средствата за допълнителен труд ще се увеличат двойно. Целта на ръководството е да пребори хроничния недостиг на кадри в здравното заведение, което има готовност да назначи нови десетима лекари и 30 медицински сестри, за да попълни необходимия минимум от свободни места, съобщи NOVA.

Възнагражденията ще бъдат увеличени със задна дата от 1 август, съобщи директорът на болницата в Добрич д-р Георги Желязков. Средствата идват от увеличението на цената на клиничните пътеки с 25 на сто от май т.г. „Вдигаме заплатите на абсолютно всички служители на територията на болницата като започнем от началниците на отделенията, специалистите, специализантите, мед. сестрите, санитарите и всички допълнителни длъжности, които са към болницата. Като говорим за лекар – средна брутна заплата около 3500 лв., като по такъв начин стремим се да бъдем конкурентоспособни”, обяви директорът на МБАЛ – Добрич.

Заплатата за специализанти става 2700 лв., за мед. сестра – 2350, а за санитар – 1100.

Завръщането на хартиените рецепти: Мнението на медиците и фармацевтите

Кадровият дефицит тук е голям, но най-голям е недостигът на медицински сестри. В болницата работят около 160, а средната им възраст е 50 години. 10 на сто от тях са пенсионерки. Необходими са поне още 30. Натовареността през последните 2 години води до крайно изтощение на персонала. „Дежурствата прерастват в целодневни, нощни, пак целодневни. Така или иначе това е положението и се опитваме да задържим персонала, защото си даваме сметка, че с толкова малко персонал няма как да се върши толкова много работа. Това за нас е единственият начин – да даваме извънреден труд”, казва главната медицинска сестра в болницата Румяна Куманова.

В очакване да бъдат привлечени млади лекари и сестри, болницата инвестира в нова апаратура, а чрез общинския здравен фонд им осигурява допълнителни средства за транспорт, наем на квартири и обучителни курсове.
NOVA