Награди на Община Добрич за култура и наука
Награди на Община Добрич за култура и наука / Дарик Добрич
Общините и културните институти в Добричко са подготвили богат културен календар за идващата 2018 година. Плановете им са депозирани в Областна управа и впоследствие изпратени до Министерството на културата.

В идващата година цялата област ще отбележи 140 години от Освобождението на България. Регионална библиотека „Дора Габе“ ще чества 130 години от рождението на своя патрон. Регионален исторически музей и Министерство на културата ще почетат с възстановяване по спомени и експозиция 140 години от рождението на Адриана Будевска, която е сред основоположниците на българския театър. В Община Добричка ще отбележат своя празник с 50-ото юбилейно издание на „Песни и танци от слънчева Добруджа“.

През 2018 г. Община Генерал Тошево прави първи пленер по живопис „Бялата лястовица“, а през летните месеци, добруджанският град отново ще е домакин на националния фестивал на лавандулата. За 20-и път там ще се проведе международния фолклорен събор „Богородица“. В културния календар на Община Крушари запазват своето място фестивалите „Текето“ и „Празник на гърнетата“, които събират любители на фолклора и автентичната добруджанска кухня от близко и далеч. С ученически конкурс на тема „Хан Тервел – спасителят на Европа“, както и редица други прояви, Община Тервел ще отбележи 1300 години от победната битка на хан Тервел край Константинопол.

За поредна година Община Балчик ще покани малки и големи на фестивалите „Виа Понтика“, „Дни на класиката Балчик“, „Усмивките на морето“, „Море от ритми“ и други.  И Община Каварна запазва утвърдените във времето фестивали „С България в сърцето“, фестивала на любителските театри, Миден и рибен фест. Шабла ще посреща любителите на хвърчила. Ще се проведе за поредна година и празникът на плодородието.

Всички общини в област Добрич ще отбележат с различни културни прояви в училищата сред подрастващите и 170 години от рождението на Христо Ботев.