Стария Добрич празнува юбилей
Стария Добрич празнува юбилей / Валентина Добринчева

Етнографският комплекс "Стария Добрич" празнува 30-годишен юбилей. Тържествата на любимата на добричлии чаршия ще се вихрят в целия съботен ден. Те започват в 9.30 ч. с празничен водосвет. От 10.00 до 12.00 по главната улица децата са поканени на образователни игри, в които под умелото ръководство на Мария Попова и Милена Барбова ще изработят традиционни кукли, ще изрисуват глинен съд или изтъкат шарена черга. Ще научат повече за игрите на своите баби и дядовци от клуб „Златна ябълка" с ръководител Руска Симеонова. По същото време пред часовниковата кула клуб "Брацигово" и групи за автентичен фолклор от селата Рилци, Житница, Дъбовик, Кайнарджа и Александрия ще ни срещнат с богатите ритми на добруджанския фолклор.

От 12.00 ч. в Учебния музей на комплекса ще бъде представен документалният филм „Първомайсторът" с автор Иван Ковачев - син на майстора, изработил часовника в Стария Добрич. По обяд, гостите на празника ще могат да се почерпят с вкусотии от Шарената трапеза -  изложба-базар на Регионалния съюз на хлебопроизводителите. Тя ще бъде подредена във вътрешния двор в 12.30 ч. Гостите на празника ще бъдат забавлявани след 13.00 ч. от детските фолклорни състави на СОУ „Св. Климет Охридски" и ФТС „Добруджа".

Документалният филм на БНТ „Чешма да съградиш..." с начален час 14.30 ще ни върне назад във времето и ще ни разкаже стародавни легенди. От 15.30 часа започват изпълненията на състава за градски шлагери при читалище „Йордан Йовков".

Атмосферата на Стария Добрич ще уловят в рисунките си малките художници от клуб „Стела и Дара". Участници в празника ще бъдат и ученици от клуб „История на България и краезнание" при СОУ „Димитър Талев" с ръководител Румяна Георгиева.

До средата на миналия век в центъра на Добрич са били запазени две от най-оживените чаршии в града ни, към които са водели занаятчийски улици с множество работилници, дюкяни, ханове, кафенета и чешми. През 70-те години на тяхно място започва поетапното изграждане на етнографския комплекс Стария Добрич, който си поставя за цел да съхрани и представи архитектурата, бита и стопанското минало на града ни от края на ХІХ и началото на ХХ век. На територията на комплекса са възстановени 20-ина занаятчийски работилници, хан, кръчма, гостилница, кафене и някогашната часовникова кула, издигната още през ХVІІІ в. и заемала столетия наред важно място в стопанския и в обществения живот на Добрич.