/ Дарик Добрич
Специалисти по здравни грижи протестираха в Добрич
100857
Специалисти по здравни грижи протестираха в Добрич
  • Специалисти по здравни грижи протестираха в Добрич
Близо 100 медицински специалисти по здравни грижи от Добрич подкрепиха националния протест на колегите си от цялата страна. Те се събраха по обяд пред сградата на общината, за да поискат достойни заплати, по-добри условия за труд и дългосрочна стратегия за здравните грижи. Други техни колеги протестираха символично на работните си места.

Протестиращите искат еднаква основна заплата за всички здравни специалисти в размер на минимум две минимални заплати за страната.

Специалистите по здравни грижи в Добрич излизат на протест

Здравните специалисти настояват КТД да бъде национален, рамков и да бъде задължителен. Те искат да има самостоятелна сестринска и кинезитерапевтична практика,  допълнително възнаграждение за отделенията, които полагат интензивни грижи, по-добро заплащане на нощния труд.

30-годишната Маргарита Григорова работи в микробиологичната лаборатория. Има две деца, а основната й заплата е 680 лева. „Много пъти съм си мислила да замина в чужбина, но ми е свидно да зарежа страната си и близките си - може би заради някакъв глупав идеализъм, че нещо в България ще се промени”, сподели тя.

протест медицински сестри Добрич
Дарик Добрич

Според медицинската сестра Пенка Петрова всичките осем общини от област Добрич трябва да заделят средства за здравното заведение, защото то обслужва целия регион. Тя показа фиша си за заплата, според който е получила 602 лева. Това според нея е цинизъм. Петрова има 43 години стаж като здравен специалист.

Сериозен е недостигът на персонал в добричката болница, казва Маринка Георгиева - рентгенов лаборант. Тя получава месечно 8 лева за вреден труд. Доскоро е работила на три работни места, а в момента - на две. Казва, че двете й деца почти не я виждат у дома.

протест медицински сестри Добрич
Дарик Добрич

Елена Алексиева, която има 14-годишен стаж като сестра, смята, че работещите в тази сфера не трябва да бъдат подценявани и обществото трябва да ги уважава. Тя настоява за почасово заплащане на труда на специалистите по здравни грижи, особено на нощния труд.

Протестът бе подкрепен от майки на деца с увреждания.