/ netinfo
Има огромен интерес към трите процедури на подмярка „Инвестиционна подкрепа за неземеделски дейности“ от Програмата за развитие на селските райони, отчитат от Областния информационен център след проведената през лятото информационна кампания на тема „Европейски средства за бизнеса“.

Мярката ще финансира проекти в сферата на производство на неземеделски продукти, развитието на услугите и занаятите. Очаква се приемът на проекти да стартира до края на тази година.

Проект от публично-частно партньорство ще подпомага разкриването на нови фирми в Добрич

Земеделските производители активно се интересуваха и от отворената за кандидатстване подмярка „Инвестиции в земеделски стопанства по Тематична подпрограма за развитие на малки стопанства", мярка 4 „Инвестиции в материални активи“, с подкрепата на която ще се подобри икономическата устойчивост на стопанства със стандартен производствен обем между 6 и 8 хиляди евро. Крайният срок за подаване на проекти е 22 октомври т. г.

На информационна среща в община Добрич предприемачите се запознаха и с отворената процедура „Насърчаване на предприемачеството” по Оперативна програма Иновации и конкурентоспособност.

Град Добрич - осми в класацията "Най-добрият град за живеене"

В общините Тервел и Балчик се проведоха изнесени приемни с открити щандове, където експертите от центъра предоставяха информация на заинтересованите граждани за възможностите за финансиране по европрограмите.

В информационната среща в Община Тервел участваха и представители на Местната инициативна група (МИГ) Тервел-Крушари, които представиха условията за кандидатстване с проекти към Стратегията за воденото от обществото местно развитие.

До 30.09.2018 г. земеделски производители и предприятия от двете общини могат да подадат проектно предложение по подмярка 4.2. “Инвестиции в преработка/ маркетинг на селскостопански продукти” на мярка M04 „Инвестиции в материални активи“.

Подмярката има за цел подобряване на цялостната дейност, икономическата ефективност и конкурентоспособността на предприятия от хранително-преработвателната промишленост на територията на двете общини.

По време на информационната кампания, пред близо 230 представители на общински администрации, кметове и кметски наместници, общински съветници, работодатели, земеделски стопани, рибари, медии и граждани, експертите от центъра представиха актуалните подмерки по Програма за развитие на селските райони 2014-2020 (ПРСР) и Програма за морско дело и рибарство 2014-2020 (ПМДР).