Бюро по труда - Добрич
Бюро по труда - Добрич / Дарик Добрич
Дирекциите „Бюро по труда“към Агенцията по заетостта приемат от днес заявления от безработни лица за получаване на средства за покриване на разходи за наем, такса за ясла или детска градина и интернет услуги.

Тази възможност вече имат безработни, които са насочени към работно място и сменят адреса си, за да работят на повече от 50 км далеч от дома си. Средствата по мярката се отпускат за не повече от 12 месеца, като размерът им за тази година е до 200 лева месечно.

Община Добрич ще обучава безработни за старт на собствен бизнес


Новата мярка е регламентирана с последните промени в Закона за насърчаване на заетостта и правилника за прилагането му. Тя ще подкрепи семействата, които не търсят работа далеч от местоживеенето си поради липсата на имот в друго населено място и невъзможността с трудовите си доходи да покриват разходите за наем, грижа за децата в детско заведение и други услуги за нормален жизнен стандарт.

Предоставяната финансова подкрепа за възстановяване на част от тези разходи е насочена и към младежите, напускащи специализирани институции или ползващи социални услуги в общността от резидентен тип. Тя ще насърчи териториалната им мобилност и стимулира мотивацията им за самостоятелен и независим от институциите живот.

Младежки медиатор ще помага на безработни младежи в Добрич

Успоредно с това създаването на условия за по-голяма мобилност и активност на безработните лица и особено на тези с професионални умения, е в унисон с нарасналото търсене от бизнеса на квалифицирана работна сила.

Подробна информация може да се получи във всяка дирекция „Бюро по труда” и на официалната страница на Агенцията по заетостта в рубриката „Насърчителни мерки за безработни лица”.