Активни проверки на горските, разкриха незаконен добив на трюфели в Балчик
Активни проверки на горските, разкриха незаконен добив на трюфели в Балчик / БГНЕС

В периода от 15 до 22 август горските стражари са извършили 643 проверки в Североизточна България. Инспектирани са 155 обекта за добив на дървесина, 202 превозни средства и 110 физически лица. След старта на ловния сезон за мигриращ дивеч са подновени и системните проверки на ловците - прегледани са разрешителните на общо 132-ма любители на лова.

19 мобилни контролни екипа функционират към Североизточно държавно предприятие, което стопанисва държавните горски територии в 4 области - Варна, Добрич, Търговище и Шумен. Само за седмица са съставени 25 акта за административни нарушения и 18 констативни протокола по Закона за горите. Всички случаи са предадени на съответните Регионални дирекции по горите.

2 констативни протокола и 2 акта пък са съставили от Ловно стопанство - Балчик за незаконен добив на 0,55 кг трюфели, които са иззети.

2 каруци, моторен трион и общо 18,1 куб.м дърва за огрев са задържали през изминалата седмица служители на горските и ловни стопанства към Североизточно държавно предприятие.