/ ThinkStock/Getty Images
За първото тримесечие на 2019 година в област Добрич от общопрактикуващите лекари са отчетени 930 имунизирани лица с ваксина против морбили на възраст 13 месеца, 12 години и други възрасти, съобщиха от РЗИ-Добрич.
 
Във връзка с предстоящите празници и пътувания в странатa и зад граница от Инспекцията напомнят, че случаите на морбили на територията на страната към вчерашния ден са 497.

 Д-р Бойко Пенков: Взети са всички предепидемични мерки за морбили
 
Затихва огнището в Благоевградска област, но се разраства в София-град и София-област. В други региони към момента няма отчетливи огнища. Над 80% от заразените с морбили у нас са неимунизирани деца, 20-22% са до 13 месеца, а 76 на сто са ромски деца.

Териториално са засегнати 11 области в страната - София област, Благоевград, София град, Пазарджик, Перник, Бургас, Велико Търново, Кюстендил, Ловеч, Монтана и Пловдив.
 
Над 80 000 души са се разболели от морбили в Европа през 2018г., а повече от 70 от тях са починали, съобщават от Световната здравна организация и Европейския център за превенция и контрол на болестите.
 
От РЗИ призовават всички родители да проверят при личните лекари и в документацията, която съхраняват в домовете си, дали децата им са редовно имунизирани против заболяването морбили.

Ако не - незабавно да посетят личните си лекари за поставяне на ваксината, ако към настоящия момент децата са абсолютно здрави и не боледуват от респираторни и други заболявания.