8 километра от дерето ще бъдат укрепени и почистени
8 километра от дерето ще бъдат укрепени и почистени / Дарик Добрич

През месец март добричката фирма „Екострой" АД ще започне дейностите по изпълнението на проекта за укрепване и почистване на дерето на река Добричка, съобщи главният инженер на фирмата Красимир Димитров.

Проектът на община Добрич е на стойност 1 052 537 лева, като 1 милион лева се предоставят безвъзмездно от ОП"Регионално Развитие", а остатъкът представлява съфинансирането от страна на кметството.

Реката преминава през територията на целия град Добрич в посока юг-север. В основното й трасе се вливат няколко по-малки притока /дерета/, едно от които е дере Сердика, преминаващи през кварталите: „Строител", „Балик", „Иглика", „Добротица, „Русия 1,2,3,4," „Рилци" и индустриална зона Север. Тук са позиционирани фирми и обекти от ключово значение за Добрич. Общата дължина на трасето е 20 км. Участъкът, който ще се коригира, е почти 8 км.

8 километра от дерето ще бъдат укрепени и почистени
netinfo
Състоянието на коритото на реката е изключително лошо. Облицовките са нарушени, фугите на много места са разбити и в следствие от това в пукнатините е прораснала растителност, която в едно с множеството отпадъци затрудняват, а на места спират пропускателността на коритото. При възникване на наводнение са застрашени кварталите, които са по поречието на река Добричка и ниските места главно от лявата страна на отсечката, обект на интервенция по проекта. Това са местностите Гаази Баба и Алмалиите, кв. "Иглика", района на "Бряст -Д "АД, ТПК "Свежест" и  „ДКЦ II- Добрич" ЕООД, района на автогара Добрич и други ниски места в града.

Пряко застрашени са всички живеещи в района на реката - около 4 000 лица; работещи на тази територия над 5 000 души, учащи и заети в детски и учебни заведения -  около 470 деца и възрастни.

Проектът включва прочистване на растителността около и в канала, почистване на коритото от наноси и отпадъци, монтиране на ограждащите и предпазни съоръжения, армиране и бетониране на сечението на профила на дерето и др. За съществуваща вече корекция се предвижда ремонт по укрепване на компрометирани участъци от коритото на река „Добричка" - възстановяване на геометрията на съществуващия бетонов профил, кофриране, фугиране, почистване, ново бетониране и др.

Срокът за реализиране на строителните работи е 250 календарни дни.