370 души се включиха в Маратона на четенето в Библиотека Дора Габе
370 души се включиха в Маратона на четенето в Библиотека Дора Габе / netinfo

372 участници се включиха в Маратона на четенето в Регионална библиотека, посветен на 125-годишнината от рождението на Дора Габе, съобщават от културния институт. Събтието се проведе за осма поредна година на Международния ден на книгата и авторското право - 23 април. На откриването присъстваха Детелина Николова - кмет на град Добрич, Стефка Генчева - и.д.областен управител и Камелия Койчева - зам.-кмет. Те дадоха старт с любими свои откъси от произведения на поетесата.

Учениците от третите класове на СОУ „Д. Талев" се включиха в маратона с текстове от произведения на Дора Габе. Празникът обогатиха малчуганите от трета група на ЦДГ №10 „Слънчице", които представиха на публиката своя драматизация по приказката „Дядо и ряпа", пяха, танцуваха и рецитираха. Маратонът продължи с четене на любими текстове из произведения на Дора Габе от ученици от втори клас на ОУ „Ст. Караджа", СОУ „П.Р.Славейков", вторите и третите класове на СОУ „Л. Каравелов". Ученици от ЧПГ „Леонардо да Винчи" избраха произведения на Оскар Уайлд, Антоан дьо Сент Екзюпери, Ено Рауд.

Участие в маратона взеха и от Център за обществена подкрепа към Български младежки червен кръст, които четоха произведения на Джани Родари и Дора Габе. Празникът на четящите хора завърши с четене на шестокласници от СОУ „Св. Климент Охридски", като на финала гостите поздравиха библиотеката с изпълнение на пиано.