30 лева към заплатата си искат педагозите от Помощното училище
30 лева към заплатата си искат педагозите от Помощното училище / netinfo

За 30 лева допълнително към възнагражденията си за работа с деца със специални образователни потребности вместо сега получаваните 8-10 лева  настояват стачкуващите преподаватели в помощното училище „Д-р Петър Берон” - Добрич, съобщи за ДАРИК членът на стачния комитет Събина Колева. От общо 25 преподаватели в учебното заведение, не стачкуват само 2-ма.

Педагозите подкрепят всички синдикални искания, като поставят и своето специфично желание заради работата си с деца с особени  образователни потребности. В момента при средна основна заплата 320 лева преподавателите в помощното училище получават по 8 до 10 лева за това, че образоват увредени психически и физически деца.

"За всеки ученик се изготвя индивидуална програма за обучение. Освен че се грижат за децата, учителите осъществяват връзките с родителите и с медицинската комисия, запознават се с диагнозата на детето, оказват психологическа помощ и играят важна роля за социализирането на учениците", обясни Колева.

В помощното училище се обучават 84 деца с физически недъзи, с олигофрения, диабет и други заболявания. Най-често уврежданията са съчетани. От записаните в първи, втори и трети клас общо 33 деца 30 имат множествени недъзи. „В същото време медицинска сестра идва само във вторник и четвъртък преди обед. През другото време преподавателите се грижат за здравето на учениците", допълни Колева.

Вече втора година продължава съвместната работа между дома за деца с умствена изостаналост в с.Крушари и помощното училище „Д-р Петър Берон” , съобщи директорката на учебното заведение Енеида Ненова. От началото на новата учебна година четирима педагози пътуват до селото ежедневно и обучават в местното СОУ 34 деца от дома.

В прикачения файл чуйте Събина Колева.