20 ученици от гимназия „Ломоносов“ ще проведат професионален стаж в Дрезден
20 ученици от гимназия „Ломоносов“ ще проведат професионален стаж в Дрезден / netinfo

20 ученици от Професионална гимназия „Ломоносов” ще заминат на 3 април за Германия, където ще проведат триседмичен стаж по Европейската програма за образование, обучение, младеж и спорт „Еразъм+” в областта на професионалното образование. Проектът се финансира изцяло със средства по програмата и се провежда в сътрудничество с немската компания WBS Training AG от Дрезден, с която училището има установени дългогодишни  партньорски отношения. Участниците са от 9 до 11 клас и се обучават в гимназията по специалност „Компютърна техника и технологии”.

Подготовката за участие в проекта започна още в началото на учебната година. 36 ученици се включиха в допълнително обучение по разговорен и терминологичен английски език, културна подготовка за престоя в Германия, както и допълнителна професионална подготовка по компютърни мрежи, която завърши с изработване на презентации по теми от работната програма. Училищна комисия  по предварително обявени критерии избра 20 най-добре представили се ученици, които ще проведат професионален стаж от 3 до 23 април в гр. Дрезден.

Работната програма на мобилността е на тема „Компютърни мрежи и WEBдизайн“, включва шест учебни модула и ще завърши с презентация и устна защита на английски език на създаден по време на стажа професионален проект. Участниците ще бъдат придружавани от двама учители,  които съвместно с колегите си от Германия ще оценяват придобитите нови знания, умения и компетенции.

От стартирането на новата програма „Еразъм+” през 2014 година Професионална гимназия „Ломоносов” ежегодно кандидатства и реализира проекти за провеждане на професионален стаж в европейски държави, а настоящият партньор WBS Training AG е нейният трети „Еразъм +”-партньор.

В европейския план за развитие на ПГ по МТЕ „М. В. Ломоносов” е заложена възможността всеки ученик, който се обучава в гимназията, да участва в международен стаж по изучаваната от него професия през курса си на обучение. Училищната инициатива има за цел да увеличи конкурентните предимства на завършилите ученици чрез придобиване на практически опит, професионални и езикови компетенции, съпоставими с учебните постижения във всяка европейска държава.