20 добрички животновъди се включват в националния протест
20 добрички животновъди се включват в националния протест / Диляна Стойчева

20 добрички животновъди ще подкрепят националния протест, съобщи за Дарик Ангел Йонов от Асоциацията на млекопроизводителите. Те ще се включат в митинга, обявен за 11.30 ч. на магистрала Тракия, близо до село Труд. Там се очаква с фермерите да преговаря министърът на земеделието Мирослав Найденов.

"Протестираме против забавянето на субсидиите в сектора животновъдство", коментира Ангел Йонов. Той информира, че от началото на 2010 година никакви пари не са влезли в бранша. Очаква се плащания да започнат през април.

Премиерът Бойко Борисов е поканил на среща в кабинета си представители на животновъдите. Това съобщи за Дарик председателят на Браншовия съюз в България Господин Господинов. Той обясни, че срещата ще се състои час преди да започнат стачните действия. Все още не е ясно колко хора ще уважат поканата на премиера.

Фермерите започнаха да се събират още от 8 часа в село Труд. Очакванията на организаторите са на демонстрациите да се явят над 2 000 души. По план хората трябва да протестират при разклона на Труд, но не за изключени варианти на затваряне на АМ „Тракия", уточни Господинов. Фермерите са изпратили уведомление до кмета на Община „Марица" Запрян Дачев. Той забранява демонстрации на магистралата и предлага те да се проведат под моста на аутобана.

Протестиращите ще настояват за изравняване на субсидиите с тези на фермерите от Европа. Господинов допълни, че със средствата, които получават за дейността си, не могат да бъдат конкурентноспособни на пазара. Само за година, около 19-20% от фермите в страната вече са преустановили дейността си.